Tradiții și obiceiuri de nuntă: Lista completă

Nunta este unul dintre cele mai frumoase momente din viața unui cuplu, o ocazie unică prin care se marchează începutul unei noi etape, una presărată cu nenumărate bucurii, dar și cu responsabilități, cu povești de familie care așteaptă să-și urmeze parcursul firesc. Povestea începe cu alegerea locației potrivită cu așteptările mirilor și continuă cu cele mai frumoase invitații pentru nuntă, cu alegerea verighetelor și ținutelor, dar și cu o întreagă listă cu obiceiuri pentru nuntă.

În România există o varietate de tradiții pentru nuntă, obiceiuri despre care se spune că sunt aducătoare de noroc, fericire și prosperitate. Acestea au luat naștere cu mult timp în urmă, iar unele regiuni încă le păstrează cu sfințenie. Nu e obligatoriu să le bifezi pe toate, mai ales că unele sunt diferite de la o zonă la alta. Totuși, dacă îți dorești ca ziua nunții tale să aibă și câteva momente specifice obiceiurilor din străbuni, atunci te invităm să descoperi lista noastră cu obiceiuri pentru nuntă. Am trecut în revistă câteva tradiții cunoscute în fiecare regiune, înainte de eveniment, pe parcursul acestuia, dar și după.

Obiceiuri înainte de nuntă

Dacă pe vremea bunicilor sau străbunicilor noștri, nunta se organiza în câteva zile, iar petrecerea de după biserică avea loc în curte, alături de familie și de oamenii din sat, astăzi organizarea nunții implică mai multe drumuri, mai multe apeluri, rezervări și discuții. Dacă ți-ai creionat deja o listă de sarcini, ai putea avea în vedere și tradițiile dinaintea nunții.

Pețitul miresei

Pețitul este o tradiție balcanică, una care, în mod cert, nu îți este străină. Conform tradiției, mirele merge acasă la viitoarea soție pentru a cere părinților acesteia binecuvântarea. Băiatul este însoțit de ambii părinți sau, cel puțin, de un membru al familiei. Sigur că unele cupluri aleg să respecte datina străbună, în timp ce majoritatea bifează acest obicei în mod simbolic. În tumultul cotidian, logodna este un moment oportun pentru a lua o mică pauză de la sarcinile repetitive, în așa fel încât familiile mirilor să se întâlnească pentru prima dată.

Ploconul nașilor

Alte obiceiuri românești țin de relația dintre miri și nași. Se consideră că nașii sunt părinții spirituali ai mirilor, cei care le vor deveni sprijin pentru tot restul vieții. Conform tradiției, ploconul este un cadou (de obicei folositor pentru casă) pe care cuplul îl oferă viitorilor nași, în semn de respect și prețuire. Se păstrează și astăzi această tradiție, doar că într-un mod mai puțin formal.

Zestrea miresei

Pe timpul bunicilor și străbunicilor noștri, zestrea era un simbol al statutului social. Femeile din familie munceau zilnic pentru a realiza diferite țesturi, iar bărbații se îngrijeau să strângă cât mai multă avere. Dacă zestrea era bogată, familia era văzută cu mare respect în sat. Această tradiție se mai respectă acum doar în câteva zone rurale, dar poate fi reconstituită, în mod simbolic, într-un moment tradițional.

Obiceiuri pe parcursul nunții

Lista nu se termină odată cu ziua cea mare, ci puteam spune că acum începe cu adevărat. Încă de dimineață și până la apusul soarelui, mirii pot îmbrățișa sau nu obiceiurile unei nunți tradiționale. Am structurat și noi o listă cu câteva tradiții de nuntă din Muntenia și celelalte regiuni ale țări.

Bradul de nuntă

Bradul de nuntă este nelipsit din fotografiile părinților noștri, dar și de la multe evenimente din ziua de azi. În funcție de regiune, se împodobește acasă la mire sau acasă la mireasă, iar atmosfera este întreținută de toți prietenii acestora. În mod simbolic, bradul este împodobit cu colaci, mere și hârtie creponată pentru a aduce belșug și fericire în căsnicie.

Bărbieritul mirelui

Tradiția spune că în dimineața nunții, feciorul este transformat în bărbat – viitor stâlp al casei. Astfel, nașul sau cavalerul de onoare îl ajută pe mire să se bărbierească. Azi, acest obicei este privit cu mare bucurie, mai ales pentru a imortaliza un moment unic. Cu toate acestea, bărbieritul se realizează, de regulă, în mod simbolic.

Gătitul miresei

Unul dintre cele mai frumoase și emoționante obiceiuri la mireasa acasă este gătitul, momentul în care nașa, mama și prietenele o ajută să se îmbrace și să-și fixeze accesoriile. Firile tradiționaliste încă preferă ca voalul să fie așezat pe cap de către nașă.

Turta miresei

Imediat ce mireasa a fost gătită, familia și apropiații se strâng în jurul acesteia pentru a prinde o bucată din turtă. Se spune că turta miresei aduce noroc și prosperitate, iar fetele care gustă din aceasta au mari șanse să-și găsească alesul. Nașa rupe turta deasupra capului miresei și o împarte invitaților.

Hora miresei

Înainte de a pleca la biserică, mirii și toți invitații se prind de mână pentru a juca hora miresei, de obicei, în fața casei. Totuși, acest obicei a început să dispară treptat, păstrându-se mai mult în zonele rurale.

Aruncarea orezului

Ce le poți dori viitorilor miri, dacă nu belșug și prosperitate? O altă tradiție de la noi spune că e bine să arunci, la ieșirea din biserică, cu boabe de orez deasupra mirilor. Se consideră că orezul este un simbol al norocului.

Valsul mirilor

După slujba religioasă, alaiul se îndreptă către locația în care va avea loc petrecerea. Mirii vor întâmpina oaspeții, iar primul dans al serii va fi doar al lor. Valsul mirilor a căpătat în ultima perioadă noi valențe, tinerii fiind din ce în ce mai îndrăzneți, dar simbolistica a rămas aceeași: primul dans din viața de familie.

Aruncarea buchetului

Acest moment este așteptat cu sufletul la gura de tinerele care își doresc să-și găsească jumătatea. Aruncarea buchetului este o tradiție cunoscută în mai multe colțuri ale lumii și, potrivit acesteia, fata care va prinde buchetul se va căsători curând.

Dezgătitul miresei

Spre finalul petrecerii, voalul miresei este înlocuit cu o basma și simbolizează trecerea miresei la statutul de femeie măritată. Nașa este cea care cumpără o basma pentru mireasă și tot ea este cea care o ajută să o așeze pe cap. În funcție de zonă, voalul va ajunge apoi la domnișoara care a prins buchetul sau la o altă fată, cu condiția ca aceasta să nu fie căsătorită.

Tăierea tortului de nuntă

Tortul miresei este un moment așteptat cu mare bucurie de către toți cei prezenți. Pe lângă faptul că le îndulcește papilele gustative, tortul simbolizează prima sarcină pe care cuplul o realizează în calitate de soț și soție. Tortul miresei se taie de către ambii miri, cu o linie dreaptă, de sus în jos.

Obiceiuri după nuntă

Există câteva tradiții și obiceiuri pe care tinerii căsătoriți obișnuiesc să le țină după ziua marelui eveniment. Începem cu trecerea pragului, moment în care mirele își poartă mireasa pe brațe atunci când se întorc acasă, imediat după ce petrecerea a luat sfârșit și continuăm cu ciorba de potroace, scosul la biserică și luna de miere.

Ciorba de potroace

În următoarea zi, mirii, familia și prietenii apropiați se întâlnesc la ciorba de potroace, un preparat care, de regulă, ar trebui să fie gătit de către cea care tocmai s-a măritat. Așa e datina din străbuni, dar azi, acest obicei poate fi ușor reinterpretat.

Scosul la biserică

Mirii și nașii se întorc la biserică după o săptămână. Preotul reaprinde lumânările din ziua nunții și se roagă pentru bunăstarea acestora. Este o rugăciune pentru binecuvântarea relației dintre miri și nași.

Luna de miere

Am păstrat pentru finalul articolului un obicei care este pe placul tuturor proaspeților căsătoriți. Dacă în trecut, atunci când căsătoriile erau aranjate, luna de miere îi ajuta pe cei doi tineri să se cunoască mai bine, azi este un bun prilej de relaxare după forfota organizării.

În final, fie că ești sau nu o fire tradiționalistă, e important să te bucuri la intensitate maximă de cea mai frumoasă zi din viața ta. Organizează-te din timp!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *