De cele mai multe ori, părinții își fac planuri pentru botez încă din lunile în care bebe se află în pântecele mamei. Pentru cupluri, pentru noua viață de familie, botezul copilului este cel mai important eveniment. E important să te organizezi din timp pentru a beneficia de toate serviciile pe care ți le dorești (locație, muzică, decorațiuni, tort și candy bar, ursitoare etc). Și totuși…. De ce se grăbesc părinții să pună toate detaliile la punct, într-un timp cât mai scurt? Răspunsul la această întrebare are legătură cu perioada recomandată pentru a participa la slujba de creștinare. Află, din rândurile următoare, când se botează copilul și care este importanța acestui eveniment pentru diferite culturi.
Când se botează copilul?
La câte luni se face botezul? Potrivit tradiției, botezul se face la cel puțin 40 de zile de la naștere. Această perioadă minimă are legătură cu o altă tradiție – în perioada de lăuzie (deci primele 40 de zile de la naștere), mama nu are voie să intre în biserică. În plus, mămica va păși pentru prima dată în biserică după ce preotul îi va citi o rugăciune (molifta de 40 de zile). Tot la acest capitol, putem aminti despre rugăciunea de 8 zile de la naștere. După prima săptămână, preotul citește o rugăciune de nume nou-născutului.
Când se face botezul la ortodocși?
Care este vârsta maximă pentru botez? Ei bine, preoții recomandă ca slujba să aibă loc cât mai repede după primele 40 de zile. Se consideră că, odată botezat, copilul este ferit de deochi și boli. Totuși, părinții aleg să aștepte câteva luni pentru a se organiza cum se cuvine. Aleg cele mai simpatice invitații de botez online, o locație deosebită, muzică și un meniu special. Totul trebuie să fie desprins din basme la prima petrecere a micuțului. Sigur că există și situații speciale, care impun ca momentul creștinării să aibă loc mai repede, până în cele 40 de zile (bebeluși născuți prematuri sau bebeluși născuți cu diferite probleme complexe de sănătate). Discută cu preotul!
Când se face botezul la catolici?
La catolici, botezul poate fi organizat oricând, fără să se țină cont de cele 40 de zile de lăuzie ale mamei. Deși se recomandă botezul încă de la vârste fragede, Biserica Catolică permite oficierea acestei taine și la vârste mai înaintate. De asemenea, la vârsta de 12 ani, copilul botezat în Biserica Catolică va primi „confirmarea” pentru intrarea în comunitatea creștină.
Importanța botezului în diferite culturi și religii
Acum știi, la cât timp se botează copilul, deci poți să te gândești la ceva special, apoi să verifici lista cu mesaje pentru a alege cel mai frumos text pentru invitații la botez. Urmează biserica, sala de evenimente și elementele de decor. E un moment important, așa-i? Despre importanță discutăm și în rândurile următoare. Iată ce înseamnă mai exact botezul în diferite culturi și religii:
- Botezul la creștini este un eveniment prin care se consideră că bebelușul devine copilul lui Dumnezeu;
- Botezul la musulmani este un eveniment orientat către dăruire și recunoștință. Se realizează, de regulă, destul de rapid după naștere, deși nou-născutul poate fi strigat pe nume din prima zi. Se obișnuiește ca la o săptămână de la botez, părintii să tundă părul copilașului, să-l cântărească și să ofere o sumă echivalentă greutății către familiile nevoiașe;
- Botezul la iudaici este o ceremonie prin care se consideră că bebelușul este acceptat în Congregația lui Israel. Pentru fete se realizează Brit Bat – o ceremonie prin care își primesc numele. Pentru băieți se organizează Brit Milah – o ceremonie prin care se consideră că bebelușul va fi născut a doua oară. În certificatul de naștere va apărea acestă dată.
În ce perioadă din an nu se poate face botezul?
Comparativ cu slujba cununiei, slujba botezului se poate planifica în orice zi din calendar, inclusiv în zilele de post. Totuși, dacă creștinarea micuțului va avea loc într-o zi de sărbătoare sau de post, preoții recomanda că la petrecere să se servească doar preparate de post.
Așadar, botezul copilului se face, de regulă, după primele 40 de zile de la naștere. Cum pot exista și excepții, se recomandă ca părinții să discute cu un preot înainte de a organiza prima petrecere din viața celui mic. Totuși, înainte de distracție, trebuie să trecem și pe la Biserică, așa-i?
Întrebări frecvente
Cine poate fi naș la botez?
Nașul sau nașa de botez trebuie să fie o persoană botezată și practicantă a Bisericii, care să-l îndrume pe micuț pe tot parcursul vieții.
Care este diferența între botezul ortodox și cel catolic?
Principala diferență este că, în timpul ceremoniei, în Biserica Ortodoxă, bebelușul este scufundat complet în apă de trei ori, în timp ce Biserica Catolică preferă să toarne apă pe capul micuțului.
Ce semnificație are numele primit la botez?
Acesta este un nume spiritual, de obicei un nume de sfânt, pe care copilul îl va purta ca pe un protector.