Când nu se fac nunți în 2024? Află perioadele

Nunta este un moment deosebit în viața oricărui cuplu, un prilej de bucurie, dragoste și sărbătoare. E un eveniment important, care strecoară în sufletele viitorilor miri numeroase emoții și trăiri pe care nu credeau că le pot simți vreodată. În tot acest carusel de sentimente unice, cuplul trebuie să-și găsească timp pentru a organiza totul așa cum trebuie.

Alegerea datei trebuie să se afle în capul listei cu priorități. Nu e o decizie întâmplătoare pentru organizarea nuntii, ci principala alegerea, cea în jurul căreia se vor creiona ușor toate detaliile. Poți alege data potrivită în funcție de evenimentele speciale din relație, în funcție de concediile celor dragi care lucrează în străinătate sau în funcție de sezon. În orice caz, există anumite perioade în care nu se pot face nunți. Ca în fiecare an, în 2024 există câteva zile considerate nepotrivite pentru ca tinerii să-și unească destinele în fața lui Dumnezeu. Citește articolul nostru până la final și află când nu se fac nunți în 2024.

Zile de post în 2024

Principalele zile în care nu se fac nunți în 2024 sunt cele în care credincioșii ar trebui să țină post. Aici ne referim atât la zilele de miercuri și vineri (în afară de cele care sunt însemnate cu dezlegare), cât și la marile sărbători de peste an:

  • Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie;
  • Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe 29 august;
  • Înălțarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie.

Creștinii țin și posturi mai lungi. Sunt 4 la număr. Fiecare marchează o altă perioadă în care nu se fac nunți în 2024:

  • Postul Sfintelor Paști, între 18 martie și 4 mai;
  • Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, 27 iunie și 28 iunie;
  • Postul Adormirii Maicii Domnului, între 1 august și 14 august;
  • Postul Nașterii Domnului, între 14 noiembrie și 24 decembrie.

De cele mai multe ori, alegerea datei este cea mai dificilă sarcină. Ulterior, lucrurile devin mult mai simple, cel puțin pentru cei care se organizează din timp. De exemplu, pentru a da sfară în țară, poți opta pentru invitații de nuntă online. Procesul de creație nu e deloc complicat. Îți creezi un cont pe platforma noastră, alegi o variantă demo, o personalizezi și, cu doar câteva click-uri o trimiți către toți cei dragi. Marele avantaj este că, pe lângă faptul că economisești timp și bani, primești și un ajutor de nădejde în procesul de planificare. Îți poți crea o listă de sarcini, poți trimite mesaje de reamintire pentru invitați, ai countdown pentru eveniment, poți gestiona meniurile speciale, poți adăuga harta locațiilor și multe altele.

De ce nu se fac nunti in zile de post?

Urmează să te căsătorești și vrei să respecți tot ceea ce ține de tradiții și obiceiuri de nuntă? Sigur vrei să afli de ce nu se fac nunți în mai sau în zilele de post. Dacă pentru luna mai există o serie de superstiții care nu ajung neapărat la inimile tuturor mirilor, în privința zilelor de post, lucrurile se schimbă. Există o explicație oferită de Biserica Ortodoxă. Conform credinței, perioada de post face referire atât la abținerea de la anumite preparate culinare și postirea sufletească, cât și la abstinența conjugală. De altfel, petrecerea de după slujbă nu se potrivește cu perioada de post, cea în care credincioșii ar trebuie să se preocupe mai mult de sufletele lor.

alege invitatia online

Zile în care nu se fac nunți în 2024

Pe lângă zilele de post, Biserica nu oficiază căsătorii în zilele Praznicelor Împărătești și nici în ajunul acestora. Iată cum arată calendarul pentru nunți în 2024:

  • În ajunul și în zilele Praznicelor Împărătești: Întâmpinarea Domnului (1-2 februarie); Înălțarea Domnului (12-13 iunie); Sfânta Treime (22-24 iunie); Adormirea Maicii Domnului (15 august); Înălțarea Sfintei Cruci (13-14 septembrie);
  • De luni după lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paști până la Duminica Sfântului Apostol Toma: perioada dintre 11 martie și 12 mai;
  • În Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: 27 și 28 iunie;
  • În Postul Adormirii Maicii Domnului: în perioada 31 iulie – 14 august;
  • De Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul: 29 august;
  • În Postul Nașterii Domnului: în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie;
  • De la Crăciun până la Bobotează: în perioada dintre 25 decembrie și 6 ianuarie.

Așa arată calendarul pentru nunți de anul acesta. Dacă privești în ansamblu, există multe weekend-uri din care poți alege. Sigur, până să trimiți invitațiile, trebuie să te consulți cu preotul, apoi cu locația unde va avea loc evenimentul, cu formația, fotografii și cu toți furnizorii. Preotul te poate ajuta să iei cea mai bună decizie, evitând riscul de a alege o dată care pică în post.

Așadar, se pot face nunți în 2024 în aproape orice weekend, excepție făcând zilele de post și praznicele împărătești. Dacă intenționezi să organizezi cununia religioasă în următoarea perioadă, este recomandat să vorbești cu preotul tău despre calendarul ortodox pe 2024 și nunțile din an.